Rechtsbijstandsverzekering Opzeggen

In België gelden er een aantal regels om succesvol op te kunnen zeggen. Het is van belang om deze regels te hanteren en dat op een strikte manier te doen. Gebeurt dit niet, dan zal de verzekeraar de opzegging kunnen weigeren. Op die manier kan men een extra contractperiode aan het contract vast zitten. Dit brengt natuurlijk kosten met zich mee, kosten die niet nodig zijn. Door de regels voor het opzeggen van een rechtsbijstandsverzekering goed te kennen kan er op tijd en op de juiste manier worden opgezegd en zal dit niet snel voorkomen en kan je opzoek gaan naar een betere verzekering. Hierdoor kan men gemakkelijk geld besparen door bijvoorbeeld over te gaan naar een meer voordelige rechtsbijstandsverzekering of wellicht betere voorwaarden te ontvangen voor dezelfde prijs.

Ten eerste is het van belang om op het juiste moment op te zeggen. In principe ligt het juiste moment om op te zeggen overal binnen het jaar, zolang dit maar meer dan 3 maanden voor de laatste contractdag is. Er geldt in België een opzegtermijn van 3 maanden voor het opzeggen van een verzekering en dit geldt dus ook voor de rechtsbijstandsverzekering. Om te voorkomen dat er met de verzending of bezorging wat mis gaat doet men er echter goed aan om zelf een iets ruimere termijn aan te houden. Door een opzegging uiterlijk 4 maanden van tevoren te doen zal de verzekeraar deze op tijd ontvangen en zal er in principe niets mis kunnen gaan. De opzegging zal worden verwerkt door de verzekeraar en de eerste dag na de laatste contractdag van de oude rechtsbijstandsverzekering kan gebruik maken van de nieuwe rechtsbijstandsverzekering.

De opzegtermijn geldt niet wanneer de verzekeraar tussentijds ineens de prijs of de voorwaarden van de verzekering verandert. Klanten dienen beschermd te worden tegen deze plotselinge veranderingen. Zou dit niet het geval zijn, dan kunnen verzekeraars gemakkelijk veel voordeel behalen door de prijs of de voorwaarden te veranderen. Dit is niet het geval, omdat het mogelijk is om tussentijds van aanbieder te wisselen. Op deze manier kunnen klanten zelf op zoek gaan naar een alternatief dat in de nieuwe situatie wellicht een meer voordelige rechtsbijstandsverzekering biedt of een betere dekking kan garanderen.

Het opzeggen zelf is ook aan bepaalde regels verbonden. Zo dient er gebruik gemaakt te worden van een officiële opzeggingsbrief en dient deze op de juiste manier, betekend, te worden verzonden. Een officiële opzeggingsbrief voor het opzeggen van een rechtsbijstandsverzekering kan doorgaans worden aangevraagd bij de verzekeraar. Daarnaast bieden veel verzekeraars de mogelijkheid om een opzeggingsbrief voor het opzeggen van een rechtsbijstandsverzekering te downloaden via de website. Deze brief dient volledig te worden ingevuld of opgesteld en daarna dus betekend verstuurd te worden. Een brief kan op drie manieren betekend verstuurd worden. Allereerst kan men er voor kiezen om de brief aangetekend te versturen. Daarnaast kan de brief worden bezorgd door een deurwaarder of is het mogelijk deze te laten bezorgen door een derde met een zogenaamd exploot. In alle drie de gevallen zal men met zekerheid kunnen zeggen of de brief is aangekomen.